Thursday, December 22, 2011

Eurofighter Vs Rafale - Η ώρα της κρίσης στην Ινδία

Μέχρι το ερχόμενο Σάββατο θα σημάνει η ώρα της κρίσης για την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία, καθώς η μεγαλύτερη παραγγελία μαχητικών αεροσκαφών που θα καθορίσει σε πολλά και την ισορροπία δυνάμεων στο μεγαλύτερο μέτωπο του πλανήτη σήμερα, το ινδο-σινικό θα γίνει πραγματικότητα με τα δύο μαχητικά της ευρωπαϊκής ηπείρου, το EF-2000 Typhoon (Eurofighter) και το γαλλικό Rafale της Dassault να δίνουν την υπέρτατη μάχη.

Ινδικές πηγές του υπουργείου Άμυνας της χώρας αναφέρουν ότι η απόφαση θα ληφθεί εντός των επομένων 48 ωρών.
Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν: Θεωρητικά η ινδική επιλογή έχει περισσότερες πιθανότητες να αφορά το Εurofighter, καθώς η EADS είναι καλύτερα "εγκατεστημένη" σε μία χώρα που φημίζεται για την ανάγκη ύπαρξης ισχυρής "εξωθεσμικής υποστήριξης" και είναι γεγονός ότι οι Βρετανοί που έχουν αναλάβει την προώθηση του μαχητικού έχουν ισχυρή παρουσία στην Ινδία και λόγω πρότερης υπερ-εκατονταετούς παρουσσίας στην ινδική χερσόνησο.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Rafale είναι "χαμένο από χέρι". Το αεροσκάφος είναι καλό, δοκιμασμένο, υπάρχει προοπτική να βελτιωθεί το αδύνατο σημείο του που είναι οι ισχύς των κινητήρων, ενώ θα έχει AESA ραντάρ πριν από το Eurofighter.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν χάσει το Rafale ... χάνεται. Αν χάσει το Eurifighter θα έχει γράψει δεύτερη ήττα σε λίγες ημέρες μετά την Ιαπωνία, αλλά περισσότερο θα "τσούξει" την κοινοπραξία ότι νίκησε το Rafale, παρά ότι έχασε το Eurofighter...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments:

Post a Comment